Aktualne novice. Zmeraj na dosegu!

Ostanite na tekočem z dogodki in trendi v svetu tehnologije. Obiščite našo spletno stran za novice o naših izdelkih in prihajajočih dogodkih. Kot tehnološko podjetje si prizadevamo, da vam ponudimo najbolj inovativno in napredno tehnologijo, in želimo, da ste del tega. Bodite prvi, ki izve za našo najnovejšo programsko opremo ali prihajajočo predstavitev izdelka. Redno obiskujte našo spletno stran in ostanite v stiku z nami, da boste vedno korak pred drugimi.

Novost: Način obveščanja inšpektorata o delu od doma do 31.12.2021

Zadnji, 8. interventni zakon (Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19; v nadaljevanju: zakon), podaljšuje način obveščanja Inšpektorata RS o delu delavca na domu, in sicer v obdobju do 1.4.2021 do 31.12.2021.

Na podlagi zakona je potrebno inšpektoratu še pred začetkom dela delavca na domu sporočiti številne podatke:

  • podatke o delodajalcu;

  • podatke o delavcu, ki bo opravljal delo od doma;

  • podatke o morebitnem tveganju za varnost in zdravje delavca pri opravljanju dela na domu.

Za oddajo elektronskega obrazca je potrebno predhodno urediti tudi pooblastilo za oddajo. Obrazec pooblastila je dostopen na naslednji povezavi: eVEM (gov.si). Podpisani obrazec pooblastila za oddajo se lahko v skenirani obliki oz. v obliki čitljive fotografije pošlje na e-naslov točke SPOT. Kontaktni podatki točke SPOT so odvisni od vaše lokacije in so dostopni na naslednji povezavi eVEM (gov.si). Prav tako je potrebno registrirati tudi SIPASS račun. Vlogo se lahko odda za matično podjetje (poslovni subjekt) ali ločeno za vsako poslovno enoto, pri čemer mora biti le-to dosledno označeno na obrazcu pooblastila za oddajo. V primeru sporočanja obsežnejšega seznama delavcev, ki bodo opravljali delo na domu, je na portalu SPOT ob e-obrazcu na voljo tudi excelova predloga, ki se izpolni in ob oddaji pripne k e-obrazcu (oz. vlogi). 

V primeru, da delodajalec ne obvesti inšpektorata o delu na domu, Zakon o delovnih razmerjih predpisuje globo v višini od 750,00 EUR do 2.000,00 EUR.

PKP8 podaljšuje ukrep sporočanja dela na domu IRSD preko portala SPOT od 1.4 do 31. 12. 2021.

Delodajalci, ki so vpisani v poslovni register, obvestilo vložijo elektronsko, preko informacijskega sistema SPOT. Ostali pa lahko obvestilo pošljejo priporočeno po pošti ali na elektronski naslov prijave.irsd@gov.si.

V primeru, da bi se odločili za organiziranje dela na domu in bi pri tem potrebovali pomoč, npr. pri pripravi pravilnika o delu na domu oz. pogodbe o zaposlitvi, smo vam z veseljem na voljo.