Kaj je "Pre-boarding"?

Če ste pričeli z branjem tega bloga, potem vam je verjetno zelo dobro poznan izraz "Onboarding", ki je načrtovan proces integracije novo zaposlenega ali premeščenega delavca v delovno okolje (delovno mesto, organizacijo). V Sloveniji prevedenega izraza še nimamo. Lahko pa ga imenujemo kar "organizacijska socializacija" ali "uvajanje novo zaposlenih". Organizacijska socializacija torej pomaga novo zaposlenemu ali zaposlenemu, ki spreminja delovno mesto, da se prilagodi na novo fizično in socialno okolje, razvije določene kompetence in dolgoročno doseže pričakovane cilje, ob tem pa se počuti zadovoljen in izpolnjen.

In kako je Onboarding povezan s Pre-boardingom?

Začnimo na začetku....

Kaj je Pre-boarding?

Pre-boarding je sestavni del Onboarding procesa in se nanaša na obdobje med sprejemom zaposlitve in prvim delovnim dnem. 

To obdobje se lahko meri v dnevih, tednih ali celo mesecih ter mora vključevati interakcijo med podjetjem in novo zaposlenim (in bodočo ekipo - v kolikor je to mogoče). Pre-boarding lahko  imenujemo tudi "Priprava na prihod".

Kaj zagotovo ni Pre-boarding?

Pre-boarding ni kadrovska administracija, ki jo je potrebno opraviti (npr. sklenitev pogodbe o zaposlitvi, Prijava v obvezna socialna zavarovanja itd), je pa kadrovska administracija del pre-boardinga.

Se kot delodajalec sprašujete kaj lahko naredite v tem obdobju (poleg rednih kadrovskih opravil) in zakaj? O tem bomo pisali v enem izmed naslednjih blogov. Spremljajte nas!


Ne prezrite: Zakonska obveznost delodajalcev v mesecu Decembru!