Aktualne novice. Zmeraj na dosegu!

Ostanite na tekočem z dogodki in trendi v svetu tehnologije. Obiščite našo spletno stran za novice o naših izdelkih in prihajajočih dogodkih. Kot tehnološko podjetje si prizadevamo, da vam ponudimo najbolj inovativno in napredno tehnologijo, in želimo, da ste del tega. Bodite prvi, ki izve za našo najnovejšo programsko opremo ali prihajajočo predstavitev izdelka. Redno obiskujte našo spletno stran in ostanite v stiku z nami, da boste vedno korak pred drugimi.

Ne prezrite: Zakonska obveznost delodajalcev v mesecu Decembru!

Bliža se konec koledarskega in s tem tudi poslovnega leta za vse delodajalce, ki enačijo koledarsko leto s poslovnim letom. ZDR-1 delodajalca zavezuje, da pred pričetkom koledarskega oz. poslovnega leta določi letni razpored delovnega časa in o tem pisno obvesti delavce na pri delodajalcu običajen način.

Letni razpored delovnega časa je pri delodajalcu najpomembnejši dokument v zvezi z delovnim časom.

Kaj se določi z letnim razporedom del.časa?

Z letnim razporedom dela delodajalec, oz. pristojna oseba delodajalca, v skladu z 20. členom ZDR-1 konkretno določi, kateri dnevi med letom so delovni, kateri so dela prosti, kdaj je določen kolektivni dopust in kar je najvažneje, kakšen je delovni čas (tudi v posameznem dnevu) vseh delavcev zaposlenih pri njem. 

Delodajalec lahko za različne skupine delavcev (npr. v proizvodnji, v pisarni) določi različne razporede delovnega časa. 

Kako lahko delodajalec obvesti delavce?

Delodajalec mora delavce pisno obvestiti o letnem razporedu delovnega časa na način, ki je pri delodajalcu običajen. V praksi to pomeni, da delodajalec lahko razpored delovnega časa izobesi na določenem oglasnem mestu v poslovnih prostorih delodajalca ali obvesti delavce z uporabo informacijske tehnologije, kar pomeni, da delodajalec delavce obvesti po elektronski pošti, ki se za posameznega delavca uporablja v službene namene. 

Delodajalec mora o letnem razporedu obvestiti tudi sindikate organizirane pri delodajalcu.

Kako je lahko razporejen delovni čas?

Delovni čas med koledarskim (ali poslovnim letom) je lahko razporejen enakomerno ali neenakomerno, glede na potrebe delovnega procesa. Neenakomerno razporejen delovni čas v praksi pomeni, da bodo delavci določene koledarske mesece, ko ima delodajalec večji obseg poslovanja (npr. večje povpraševanje po storitvah) delali več kot 8 ur/na dan, v drugih mesecih pa manj. Pri tem je pomembno le, da delavci ne bodo presegli več kot 56 ur dela/teden, kar je v skladu z določili ZDR-1 maksimalno število ur dela delavca na teden.